22-08-07

Historiek Rink-Hockey

Historie Rolhockey.

Bron :   Cursusmap NRB opleiding Jeugdbegleider/trainer A Rolhockey. Auteur : Rob Verbeek

Historische ontwikkeling rolschaats/rolhockey

Algemeen :                                                                                                                                                                 Het beschrijven van de historische ontwikkeling van het rolhockey in het kader van de cursus TRAINER A/JEUGDBEGLEIDER ROLHOCKEY is geen gemakkelijke opgave omdat er weinig tot geen literatuur voor handen is. Toch is het belangrijk om te weten hoe de ontwikkeling heeft plaatsgevonden omdat je door een rijke historie nu éénmaal een speciale band met de desbetreffende tak van de sport kunt verkrijgen.

De historie van het rolhockey is er één om trots op te zijn en daarom is dit hoofdstuk dan ook geschreven om de mogelijkheid te bieden om deze feitenkennis aan te vullen en over te dragen door middel van informatiedragers als dag-en weekbladen, clubbladen, programmaboeken, spreekbeurten, werkstukken, enz..

De historischebeschrijving is vanwege de onderhavige cursus gebaseerd op het rolhockey en zijn de rolschaatsonderdelen kunstrijden en snelschaatsen buiten beschouwing gelaten. In deze context is het vermeldingswaardig dat hardrijders (snelschaatsers) momenteel niet meer rijden op traditionele rolschaatsen,  maar wel op de zogenaamde"Skeeler"met 5 wielen in één lijn dit omdat de snelheid op het rechte stuk met 2 à 3 km/uur verhoogd kan worden. In Nederland worden de belangen verdedigd door de Nederlandse Skeelerbond, in België voor Vlaanderen de Vlaamse Rollerbond aan Waalse zijde door FBFP overkoepelend door de Nationale federatie met name FBRS, deze laatste zijn op hun beurt aangesloten bij de FIRS(Federation International de Roller Skating)

Het hierna volgend overzicht is samengesteld door het noemen van jaartallen met de daarbij behorende gebeurtenissen.

1760-1994,  Ruim tweehonderd  jaar ?                                                     

De geschiedenis van de rolschaatssport begon natuurlijk met de uitvinding van de rolschaats. Dit gebeurde in 1760 door de Belg Joseph Merlin uit Hoei en de ijsschaats was de onderlegger van zijn ontwerp, doch een pattentaanvraag was bij deze Belg niet opgekomen. Dit werd in 1815 door de Fransman Gincar genaamd, vvor de eeuwigheid vastgelegd. De Duitse firma Berken  in 1873 vervaardigde rolschaatsen met harde rubberen wielen en voorzien van een hefboom voor het vasrzetten van de schoen. de rolschaats werd ontworpen met de bedoeling om de mens gemakkelijk te laten voortbewegen.

Het ontwerp, de financiering en de bouw van de eerste rolschaatsbaan ter wereld in Cincinnati (Ohio USA) werd in het jaar 1867 een feit.  In hetzelfde Amerika had rond 1880 iedere stad haar rolschaatshal en in 1882 werd in Boston een rolschaatshal gebouwd met een capaciteit van 5000 rolschaatsers. In Engeland verspreidde het rolschaatsen zich zeer snel en bereikte haar hoogtepunt in 1873. In 1890 werd de beroemde Olympia-piste te Londen geopend met een gigantische rolschaatsoppervlakte van 120x60 meter alwaar vele Engelse rolschaatsliefhebbers met veel plezier rondjes draaiden.

De beslisende stap naar perfectionering van de rolschaats werd gezet in 1884 door de uitvinding van de kogellager door de firma Richardson Stake.   In 1890 brengt de Duitse firma Von Lorenz rolschaatsen in de handel waarvan de lengte geregeld kon worden, voorzien van kogellagers en uiterst sterk van structuur.Wereldberoemd is de rolschaatsfilm van Charly Chaplin. Deze filmklassieker werd opgenomen in de Arcadia-rollerhal van Manchester in Engeland.     

Introductie rolhockey :                                                                                                                   

In het historische jaar 1909 werd in Kent Engeland een nieuwe tak van de rolschaatssport geïntroduseerd :  ROLHOCKEY !!! 

In hetzelfde jaar van de Engelse introductie werd als eerste vereniging in België Koninklijk Antwerp opgericht.

In het jaar 1911 zijn de eerste Nederlandse rolschaatsfeiten te noteren, omdat toen in Rotterdam een vermaakcentrum werd geopend waar de liefhebbers van het rolschaatsen hun gang konden gaan. Maar dat "Skating Centrum" was helaas geen blijvertje en tijdens de wereldoorlog 1914-1918 werden de poorten van het "Skating Centrum" defenitief gesloten.

Doch wat eigendlijk niemand weet is dat in 1911 niet alléén het rolschaatsen werd geïntroduceerd maar ook rolhockey !Dus 2 jaar nadat de tak van de sport in Kent Engeland het daglicht zag, speelde men in Rotterdam rolhockey. Het duurde echter tot 1947 voordat de sport serieus werd beoefend.

De eerste internationale wedstrijd rolhockey of zoals men vroeger noemde Rink-Hockey, werd gespeeld in 1911 tussen het Britse nationale team en een club uit Tourcoing Frankrijk. Zwitserland was het volgende land  wat het rolhockey omarmde en voor de eerste wereldoorlog kwamen in deplaatsen Lausanne,Luzern en Montreux de rolhockeyverenigingen tot stand.

De F.I.R.S.                                                                                                      

In 1920 werden de eerste besprekingen gehouden over het oprichten van een internationale federatie. Deze federatie werd opgericht op 21 april 1924 te Montreux. De naam van deze internationale organitatie was "Federation international de Pattinage à Roulette" (F.I.P.R.) en in 1947 werd deze gewijzigd in "Federation International de Roller Skating" (F.I.R.S.).

De eerste kampioenschappen voor landenploegen werden in het jaar 1926  in Herne Bay te Engeland gehouden, de eerste wereldkampioenschappen werden in 1936 te Stutgard in Duitsland gespeeld.

Nadat in 1911 de rolschaatssport in Nederland werd voorgesteld brak in 1947 het grote moment voor de hedendaagse rolhockey aan. Twee jaren na de bevrijding zag de Olympische wielrenner Henk Ooms, die op zijn vele buitenlandse reizen de ogen open had gehouden, de mogelijkheid om op de Savorin Lohmanlaan in Den Haag een vloer van eternitplaten te leggen.    Niet lang daarna  kon de later legendarische "Marathon Rink" worden geopend en op deze baan werd de bassis gelegd voor de nationale rolschaatssport.

10:25 Gepost in Historiek | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.