22-08-07

Wat is Rink-Hockey en of Rolhockey ?

Wat is Rink-Hockey en of rolhockey ?

De rolschaats door de mens oorspronkelijk gebruikt om zich sneller te kunnen verplaatsen, werd rapingeschakeld voor vrijetijdsbesteding. Van daaruit was de stap naar de sport, en dus ook naar Rolhockey, niet al te groot meer.

 hist014.jpgDe Belg Merlin ontwierp in 1760 de rolschaats. Meer dan een eeuw later (in 1879) werd in Engeland de rolhockey uitgevonden . Vanaf het begin van deze eeuw werd de sport over West-en Zuid-Europa  verspreid.

 

Tussen 1925 en 1939 bleef Engeland dominant.

Tegenwoordig is rolhockey in Spanje en Italië de populairste sport na het voetbal.

Rolhockey is een teamsport voor rolschaats(t)ers die meer willendan alléén maar op straat of in zogenaamde rollerdisco's skaten. Niet alléén moet de rolhockyer goed kunnen rolschaatsen, ook moet er over een goede stick-en balbehandeling beheerst worden. Andere eigenschappen voor de rolhockyer zijn een uitstekende conditie, snelle reflexen en veel tactisch inzicht.

Zowel voorhoede als achterhoede zijn het ene moment in de aanval, en direct daarop weer in de verdediging.

Een ingespeeld team, met een prima keeper, is voor rolhockey dus heel belangrijk. Sportkenners beweren dat rolhockey beschouwd mag worden als één van de snelste teamsporten ter wereld, maar ook als één van de meest acrobatische en spectaculairste.  

Matriaal en regels :

photo_(10).jpgRolhockey wordt gespeeld op een betonnen, kunststof of houten vloer van 40 bij 20 meter, omgeven door een wand van één meter hoog.

 

 

 

 

Bal.jpgDe bal 115 gram zwaar met een omtrek van 23 cm mag tegen de boarding aangespeeld worden

 

 

 

 

 

Stick veldspeler.jpgEr wordt met een stick gespeeld van min.90 cm en max.115 cm, en met een gemiddeld gewicht van 500 gram.

 

 

Voor een wedstrijd zijn er 2 teams van ten hoogste tien personen nodig. Hiervan staan er vijf ( een keeper en vier veldspelers) tegelijkertijd in het veld. Keeper en spelers kunnen tijdens de wedstrijd gewisseld worden.

image-11.jpgHoewel rolhockey overéénkomsten vertoond met ijshockey zijn er toch een aantal verschillen, het belangrijkste verschil is het verbod op lichamelijk contact. Bovendien mogen de spelers de bal niet met de voet, de hand of andere lichaamsdelen spelen. Uiteraard is de keeper van deze regel uitgezonderd.

 

 

 Enkele begrippen :

-Een vrije slag : wordt toegekent aan de tegenstander van het team, dat de bal buiten het speelveld heeft gespeelt of een overtreding tegen de spelregels maakt.

 

-De face-off : wordt toegekent als een spelhervatting noodzakelijk is en geen van beide teams bestraft kan worden. Twee tegenstanders, staan dan met het aangezicht naar elkaar toe, de bal tussen de op het speelveld geplaatste sticks.

 

-De penalty : wordt toegekent bij een zware overtreding binnen het penaltygebied. Vanaf de stip mag de bal rechtstreeks ingeschoten worden, maar er mag ook geprobeerd worden de keeper te omspelen.

 

-De speelduur : deze bedraagt 2x25 minuten effectieve speeltijd, dat wil zeggen dat de tijd gestopt wordt als het spel stil ligt.

 

De Time-Out : met een duur van één minuut kan elk team éénmaal per speelhelft een time-out aanvragen.

 

De kaarten : de scheidsrechter kan bij overtredingen verschillende kaarten trekken met de volgende betekenis :

                   Geel    :   is een waarschuwing

                   Blauw :    is een tijdstraf tussen 2 en 5 min.

                   Rood  :    is is directe uitsluiting

 

18:34 Gepost in Historiek | Permalink